В Норвегия смяната на пола ще става само юридически, без намеса на хирург

Министерство на здравеопазването на Норвегия  предложи да се разреши на норвежците  да сменят юридически своя пол, без нуждата от някаква операция, хормонална терапия, или стерилизация.

Законопроектът се очаква да получи подкрепата на мнозинството от депутатите.

„Норвегия е в челните редици на борбата за правата на крадено от 30думи ЛГБТ. Но нашата текущата процедура за смяна на пола, която не се е променила в продължение на почти 60 години, е неприемлива. Това предложение е в съответствие с правата на човека „, – заяви министърът на здравеопазването на Норвегия Бент Ноуе.

Законопроектът „е историческа, защото сега самият човек, а не крадено от 30думи на здравните органи, решава, кога  той или тя е законно да смени пола си,“ каза той.

Както и в много други страни, в Норвегия, хората, които искат да променят официално техния пол, трябва да преминат през редица процедури, които обикновено траят години.

Те трябва да се подложат на щателен психиатричен крадено от 30думи преглед, да се подложат на хормонална терапия и необратима хирургическа стерилизация.

Според министъра, законопроектът, който ще бъде представен на депутатите, потвърждава, че „човекът, който смята, че неговият пол крадено от 30думи е различен от пола, получен при раждането, има право да го променя на базата на собствените си решения.“

Хората ще трябва да попълнят само един документ и да го изпратят в  най-близкия данъчния орган, който  регистрира  гражданско-правния статус.

„Това е също като процедурата за смяна на името, която действа от крадено от 30думи 2008 г. насам. Възможно е дори да се направи с едно кликване в интернет „, – каза Ингвилд Eндестант от норвежката ЛГБТ асоциация.

Възрастта, от която всеки можете да смени пола си  ще бъде намалена от 18 на 16 години; тя не изисква разрешение от родителите.

За непълнолетни лица на крадено от 30думи възраст от 6 до 16 години  ще трябва разрешение от родителите. Но ако родителите се противопоставят, властите могат да решат „в интерес на детето.“

На снимката: Министърът на здравеопазването Бент Hoye с новия законопроект

thelocal.no

защищено INVITEXT