България: Будна кома и застой вместо реформи

Когато се формира, управляващата коалиция в своето споразумение посочи, че се създава, за да даде: „сигурност за функционирането на държавата като стабилизираме институциите, предотвратим срастването на икономическа, политическа и съдебна власт против интереса на гражданите и следваме посоката на европейското ни развитие.“

Едва ли има някой, който да не вижда, че няма стабилност и предвидимост в дейността на институциите. Хаосът при предаването на изборните книжа, големият брой нарушения, мудността и формализмът в дейността на изборната администрация, създадена от политически квоти, доведоха до поредния силен срив на доверието в изборния процес.

Атаките към сайтовете на държавни институции, които по мащаб и интензитет, представляват удар върху националната сигурност, не предизвикаха ясна и категорична институционална реакция. Държавата изглежда жалка и слаба на техния фон. Институциите са в будна кома – всяка трудност ги поставя в парализа и води до неадекватни реакции и действия. Къде е административната реформа, какво се случи с всички гръмко заявени намерения? Страната е във видим застой. Няма визия, няма енергия и воля за реформи.

Изтеклият вчера запис от разговор илюстрира отново неразрушимите връзки на престъпни лобита в съдебната система и липсата на независимост в нея. Тези лобита продължават да се възпроизвеждат и да стопират съдебната реформа. Вместо противостоене срещу тях, получаваме „исторически компромис“.

Няма реформи в сектор „Сигурност“. Той е раздут и превзет от престъпни интереси. Какво се случи с делото „Червей“- знае ли някой? Само изтеклият записан разговор от вчера напомни за паническите действия по спасяването на участниците в него.

Какво си говори шефът на ВАС с премиера, защо го търси за решения, които са в отговорност на ВСС. Дали така ще му се обажда и когато стотиците дела за нарушения в изборния процес стигнат до ВАС?
Срастването на икономическа, политическа и съдебна власт против интереса на гражданите не е преустановено. Моделът ‪#‎КОЙ е жив и функционира. Това, което е ясно видимо – е страхът от него и медийните му бухалки.

Слабостта на институциите, неспособността им да гарантират добро управление и липсата на реформи, са белезите на тази власт.
Изборите свършиха. Няма с какво да се оправдавате повече. България се нуждае от дълбока съдебна реформа и установяване на върховенство на закона.

Гражданите остават последна линия на защита на обществения интерес. Те показаха, че излизат срещу апатията и заучената безпомощност, участвайки активно в Референдума. Въпреки заглушената от статуквото кампания и внушенията за безсмислието на тяхното овластяване чрез пряко допитване.

Гражданите са будни и искат бъдеще тук и сега!

Протестна мрежа