Съюзниците oт НАТО Гърция и Турция влязоха във въздушен бой

Четири турски военни самолети са нарушили във вторник вечерта на 14 юли, въздушното пространство на Гърция, гръцките изтребители ги посрещнали и се завързал виртуален въздушен бой, съобщи Атинската информационна агенция.

Министърът на отбраната на Гърция с хеликоптер облетял остров Имия (в Турция го наричат Cardak), който е предмет на спор между двете съседни страни. Той посетил мястото на катастрофа с хеликоптер и положил венец в памет на тримата гръцки офицери, загинали в катастрофа преди 19 години.

Турция реагира мигновено, като вдига във въздуха четири изтребители за да прихванат хеликоптера с гръцкия министър на борда. По време на тази маневра турските военни самолети навлизат във въздушното пространство на Гърция, откъдето ги посрещат гръцки изтребители.

Толкова сериозен инцидент е имало през януари 2012 година. Инцидентът е в северната част на Егейско море. Четири турски самолети навлизат във въздушното пространство на Гърция, вдигнати са четири гръцки изтребители-прехващачи. Общо се съобщава за три нарушения на гръцкото въздушното пространство в северната част на Егейско море. Освен това в Гърция влиза и турски палубен хеликоптер.

Във виртуалния бой влизат четири турски F-16C с пълно въоръжение от авиобаза Bylkesir и четири гръцки F-16C – по два от базите на островите Лимнос и Скирос.

„Боят“ бил толкова сериозен и продължителен, че те решили да вдигнат още един гръцки изтребител, но турските самолети се връщат в своята база.

Заради островите в Егейско море, Турция и Гърция през последните няколко десетилетия два пъти са били на ръба на войната – през 1987 г. и 1996 година. В частност, през 1996 г. гръцки изтребител сваля турски изтребител, при което загива турския пилот.