След 11/9 в САЩ измъчвали заподозрените

Obama speaks about the sequester in WashingtonПрезидентът Барак Обама призна, че след трагичните събития през 2001 година –   терористичната атака в Ню Йорк на 11-ти септември, американските разузнавателни агенции са измъчвали заподозрени.

„Много неща, които направихме, бяха правилни, но ние измъчвахме някои хора. Ние вършехме неща, които противоречат на нашите ценности“ – каза Обама на конференция в Белия дом.

Предшественикът на Джордж Буш е разрешил някои от най-суровите методи за разпит на предполагаеми терористи,  участвали в атаките над Ню Йорк на 11-ти септември 2001 година.

В първите си дни в Белия дом, по време на първия си мандат през 2009 година Обама забрани използването на методи за „твърдия разпит“, като например лишаване  от сън и симулирано удавяне.
В близко бъдеще, сенатът на САЩ трябва да публикува резултатите от разследването на злоупотреби на ЦРУ с лица заподозрени в тероризъм. Около изготвянето на доклада в четвъртък вече избухна  скандал, а директорът на ЦРУ Джон Бренън се извинил пред комисията на Сената, който подготвя доклада.
Както се оказа, сътрудници на ЦРУ незаконно разглеждали файлове, съхранявани в компютрите на съставителите на доклада.
Обама заяви в петък, че въпреки това, той напълно подкрепя Бренан!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *