Американски учени разработват протези за памет

FK3v2BKdENQqqqqqqqqqqqqqqqqqПроектът „RAM“ (Restoring Active Memory) стартира през февруари тази година. Над разработката на имплантите за възстановяване на паметта работят две групи учени. Общо проектът ще е на стойност  $37,5 милиона. Експерти от университета в Калифорния Лос Анджелис ще получат по $15 милиона, а останалите –  учените от университета в Пенсилвания.

крадено от 30думи

В първия етап от проекта, на учените им предстои да създадат компютърен модел за кодиране на неврони в човешките спомени, и да разработят нов способ за електростимулация в участъка на главния мозък, който отговаря за паметта на човека.

След това учените от Университета в Калифорния ще направят изследвания върху групи крадено от 30думи от пациенти с различни заболявания, които са били подложени на неврохирургични операции. Учените планират да проучат дейността на невроните при пациентите, докато те играят компютърни игри.

В течение на проекта учените трябва да разберат кои клетки на главния мозък са отговорни за формирането на спомените и от кои се извлича крадено от 30думи паметта, както и да се идентифицират биомаркери за успешната работа на паметта. Очакванията са проектът да продължи четири години.

защищено INVITEXT

Add Comment