Американски учени разработват протези за памет

FK3v2BKdENQqqqqqqqqqqqqqqqqqПроектът „RAM“ (Restoring Active Memory) стартира през февруари тази година. Над разработката на имплантите за възстановяване на паметта работят две групи учени. Общо проектът ще е на стойност  $37,5 милиона. Експерти от университета в Калифорния Лос Анджелис ще получат по $15 милиона, а останалите –  крадено от 30думи учените от университета в Пенсилвания.

В първия етап от проекта, на учените им предстои да създадат компютърен модел за кодиране на неврони в човешките спомени, и да разработят нов способ за електростимулация в участъка на главния мозък, който отговаря за паметта на човека.

След това учените от Университета в Калифорния ще направят изследвания върху групи от пациенти с различни заболявания, които са били подложени на неврохирургични операции. Учените планират да проучат дейността на невроните при пациентите, докато те крадено от 30думи играят компютърни игри.

В течение на проекта учените трябва да разберат кои клетки на главния мозък са отговорни за формирането на спомените и от кои се извлича паметта, както и да се идентифицират биомаркери за успешната работа на паметта. Очакванията са проектът да продължи четири години.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment