Tрябва ли ЕС да се радва на новия газопровод TANAP

tanap_botasНай-отчетливият резултат на украинската криза, източник на който конкуренцията на Русия и ЕС за контрол на потоците с природен газ, видяхме преди няколко седмици, когато Крим попадна под руско господство.

След този ход на Москва, САЩ и ЕС направили изявления, че срещу Русия ще бъдат приложени санкции. Докато дебатът относно степента на тяхната ефективност продължава, миналата седмица започнаха да се появяват нови ефекти от  украинската криза.

Нещо повече, тези събития се проявяват във връзка с газопровода „Южен поток“, който има за цел  доставките на руски газ за Европа да заобикалят Украйна.

От страните, през които се предвижда полагане на тръбопровода, първо от България, а след това и Сърбия, се получиха заявления за спирането на работата по този проект.

Докато между Русия и ЕС преговорите продължават, по отношение на газопровода TANAP, който трябва да премине през територията на Турция, бяха предприети важни стъпки.

По същество, това следва да въодушеви ЕС,  и затова и България и Сърбия, след прекратяването на работата по „Южен поток“.

Защото осъществимостта на TANAP, проектиран за пренос на природен газ в Турция, а през Турция и в Европа,  става все по-ясна.

Въпреки, че днес  се говори че газът, който ще тече през TANAP е недостатъчен за да отговори на нарастващото търсене на газ в Европа, определено този проект може да снижи нуждата от „Южен поток“. В  тези условия, независимо от нуждата от нови канали за доставка на газ, предпроектната подготивка на новите проекти ще бъде  значително по-сложна.

Възможността за запазване на  жизнеспособността на „Южен поток“, като най-осъществим проекта зависи от това,  колко газ годишно ще бъде доставян през тези газопроводи.

Доколкото част от своите нужди европейци ще  посрещат чрез TANAP, като потенциални потребители на „Южен поток“ с по-ниско търсене, те ще се противопоставят на Москва и „Газпром“.

С други думи, TANAP е в състояние да засили позициите на  Европа пред  Русия и „Газпром“ по въпроса за газови обеми и цени.

Нима в  тази ситуация е невъзможно да се посочи следната възможност? Европейските страни ще бъдат в състояние да преговарят с Москва за по-ниска цена, ако масата на преговорите с Русия те седнат, имайки силата, която ще им даде TANAP.

Освен това, TANAP, от една страна, ще удовлетворява потребностите на част от нуждите на Турция, а от друга – да захранва в Европа, страните от „южния фланг“ като Гърция, Италия, Албания, за които „Газпром“ все още не е осигурява достатъчно количество газ.

По този начин, вече може да се твърди, че TANAP ще причини още повече неудобства на проекта „Южен поток“. Разбира се, степента на тези трудности е един спорен въпрос.

Нека видим какво ще покаже времето.
Със съкращения от http://www.dunya.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *