В САЩ изобретиха 2D-транзистор

transistorТези транзистори с дебелина само няколко атома може да намерят широко приложение

Американски учени обявиха, че са разработили първия  в света двумерен транзистор – малко електронно устройство, което предава електрически ток и позволява да се създаде електрическа схема за захранване на други устройства. Учените се надяват, че 2D-транзисторите могат да бъдат използвани за създаване на дисплеи с висока резолюция, които  консумират малко енергия.

В създаването на 2D-транзисторите са участвали две групи учени:  от Argonne National Laboratory до Чикаго и Университета на Калифорния. Според авторите на проекта, дебелината на транзисторите е само няколко атома, а толкова тънки   обекти могат да се приемат за двумерни.  Обикновено транзисторите се  произвеждат от силиций, но този път, както казват учените, са използвани материали с по-ефективни свойства.

В компютърни процесори, карти с памет, телевизионни екрани и други електронни устройства работят милиони транзистори на силициева основа. Въпреки това, тези малки детайли имат някои ограничения.

Както отбелязва професорът по електротехника в университета Джордж Мейсън Димитриос Йоан, традиционният транзистор вече е претърпя всички възможни подобрения. Сега, учените са търсили нови материали със специални свойства. Те искали да направят транзисторите гъвкави и прозрачни.

„Ако слоевете са много тънки, транзисторът може да се направи гъвкав и не непременно твърд, както в случая със  силициевите пластини. В този случай, може да се мисли за приложения в  телевизионни екрани и подобни неща „- обяснява той.

Освен това  новите транзистори са способни да предават по-високо напрежение и правят това много по-бързо в сравнение с конвенционалните. Това е важно е за екрани с висока разделителна способност.

Според учените, засега няма добър метод за производството на тези нови транзистори в по-големи количества от един и същ изходен материал, но те смятат, че с течение на времето това ще стане възможно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *