Страхът от неработещ телефон е психично разстройство

telefonНомофобия – нова фобия, която се характеризира със страх от  невъзможността да се използва мобилен телефон, поради блокиране,  липса на сигнал от мрежата или е загубен или забравен някъде , пише Shiny Shine TV. В резултат на това , човек може да изпадне в тотална паника, която се изразява в изпотяване на дланите, гадене и нервност.

Още  през 2008 г. е проведено проучване , което показало, че 53% от хората никога не изключват телефона си , а 9%  без телефон стават много нервни. Сега от Университета на Генуа предлагат да се  включи тази фобия в следващото издание на Диагностични и статистически наръчник по психичните разстройства.

Учените дават примера с бразилец, който никога и за миг не е оставял  телефона си в продължение на 15 години. Без телефон той не се чувствал в безопасност . Психиатрите  били в състояние да подобрят леко  състоянието му  (пристъпите на паника станали по-малко), но да излекуват фобията му така и не успяли. Мъжът винаги чувства дискомфорт и тревожност, ако няма под ръка телефон.

Това е  зависимост от възможността  да се общува с приятели или със семейството. Или това е проява на страх,  че близките не могат да се свържат със собственика на телефона, особено при извънредни ситуации.

За 55% от хората именно това е  основната причина за безпокойство. Средностатистическият  ефект от пристъп  на номофобия може да се сравни със страх от посещение при зъболекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *