Венецуела запазва най-ниските цени на бензина в света

benzinВенецуелското правителство реши да отложи увеличението на цените на бензина, които са най-ниските в света. Въпреки изключително трудната икономическа ситуация , властите на страната от Латинска Америка смятат, че по този въпрос трябва да се проведе публичен дебат. Това пише ИТАР – ТАСС, като се позовава на парламентариста  от управляващата  Единна социалистическата партия на Венецуела Рамон Лобо.

Литър високооктанов бензин струва 9 сентима, а пълнене на един резервоар  4.5 боливара. По официалния обменен курс един долар е 6.3 боливара. По този начин за пълнене на  50 -литров резервоар  венецуелците плащат само 75 цента.

Практически безплатният бензин оказва значителна тежест върху и без това дефицитния бюджет. Субсидиите за автогориво надхвърлят 12 000 милиарда щатски долара годишно. По този начин разходите за производството на един литър високооктанов бензин са  28 пъти по-големи от продажната му цена. Въпреки това, цената на горивото остава непроменена вече  17 години.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро не може да се справи с продължаващата икономическа криза в страната. Публичният дълг е  70 процента от БВП , бюджетният дефицит – 13 на сто. Във Венецуела има хиперинфлация, заради която кабинетът вече пет пъти  обезценява националната валута. Въпреки това, девалвацията не може да спре покачването на цените на потребителските стоки, които миналата година са в размер на 54 на сто.

От февруари 2014 г. в Каракас се провеждат антиправителствени протести. За това време жертви на сблъсъците между демонстранти , от една страна, и служители на правоприлагащите органи и поддръжници на Мадуро – от друга, са няколко десетки души. Масовите протести започнаха в цялата страна след бруталното потушаване на първите студентски демонстрации и станаха най-сериозният протест срещу политиката на президента, откакто той дойде на власт през пролетта на 2013 година.

Протестиращите се оплакват от икономическата криза в страната , повишаването на цените и недостиг на стоки от първа необходимост , а също така настояват и за промени в политиката и освобождаване на задържаните участници в протестите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *