Европа без европейци

251013_122310_31514_2Европейският съюз може да престане да съществува в рамките на няколко години

„В цяла Европа – от Великобритания и Франция до Австрия и Унгария – звездният си час празнуват политици, които не могат да предложат на гражданите на ЕС друг избор, освен да излязат от него,“ – коментира резултатите от изборите за Европейския парламент наблюдателят на Die Zeit Christian Bangel.

„Жалкото е, че тази омраза и негодувание се проявяват точно в този момент, когато Владимир Путин започва нова студена война на източната граница на ЕС, когато на всички трябва да стане ясно защо Европа трябва да се обедини“ – се казва в статията.

Нито една европейска държава, отбелязва авторът, не може  да се справи с глобалното затопляне. Никой в ??Европа няма достатъчно влияние, за да преговаря с глобалните държави като равноправен. Въпреки това, много хора искат да „съборят сградата, която обединява европейските сили и да не позволят конкуренция с други сили в бъдеще“.

Европа, констатира Bangel, “ стои несигурно на краката си: докато противниците на обединена Европа  действат решително, нейните поддръжници се колебаят между безразличие и наивен оптимизъм“.

Много от тези, които не са гласували за десните популисти, няма да излязат на улиците. Много хора въобще не са гласували. И именно мълчанието им, а не ревовете на евроскептиците, е най -голямата заплаха за съществуването на ЕС,  сигурен е авторът. Оставете ги да се заблуждават с мисълта, че европейското единство – е отдавна решен въпрос.

„Те се заблуждават – нещата може да се случат много бързо“.  Още през 2017 г., Обединеното кралство ще проведе референдум за оттегляне от ЕС – и , според проучванията, водят евроскептиците. През същата година  Франция ще избере нов президент, и ако това стане Марин Льо Пен, такъв референдум ще се проведе и във Франция. И тогава, заключава журналистът , Европейският съюз може да престане да съществува в рамките на няколко години.

Източник : Die Zeit

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *