Foreign Policy: „Между Русия и Съединените щати няма студена война“

obama-putinМоже да изглежда, че Студената война се възобновява с двойна сила: САЩ наложиха санкции срещу Москва, а  висшите дипломати Саманта Пауър и Виталий Чуркин си размениха обиди на масата в  Съвета за сигурност на ООН. Но това не е така, счита известният американски журналист Колъм Линч. Своите аргументи той споделя  в статията „Това    не е Студената война“ в аналитичното издание Foreign Policy.

„Докато сега Съединените щати спряха редица програми в сферата на военно-техническото сътрудничество с Русия и заплашиха, че ще предприемат мерки, насочени към по-нататъшно изолиране на Москва на международната сцена, бившите суперсили-съперници, намират начини да работят заедно. Те намират способи да да ограничават  разпространението на ядрени оръжия и тероризма от Техеран до Ташкент, да си сътрудничат в международни кампании,  за да прекратят  жестокости в такива места като Южен Судан „- пише журналистът.

Администрациите на Барак Обама и Владимир Путин също така продължават  да си сътрудничат, по , може би,  най-важния въпрос, стоящ пред Съединените щати и неговите основни съюзници – ядрената програма на Иран.

„Досега проблемите, свързани с Украйна, не са имали никаква връзка с преговорите по Иран. Ние сме заедно“ – заяви пред репортери наскоро френският външен министър Лоран Фабиюс. Според него, Москва е много полезна в преговорите при закрити врати.

„Има напрежение и прекъсване на  диалога между САЩ и Русия в много области, но по основните проблеми те продължават да работят. Предотвратяването на появата на ядрен Иран чрез всеобхватни дипломатически сделки е от основно значение за Русия. Москва няма да предприема действия срещу Съединените щати по такъв начин, че да навреди на своите  собствени интереси “ – цитира изданието  изпълнителния директор на Асоциацията за контро на оръжията Дарил Кимбал.

През последните години   американските и руските дипломати преодоляха различията си, за да работят заедно за решаване на широк спектър от въпроси, засягащи техните общи интереси, включително в борбата срещу пиратството в Африка, ислямските екстремисти, включително „Ал Кайда“ и „талибаните“ – от Мали и Афганистан до Сирия, в потушаване на огнищата на местните войни на африканския континент, пише вестникът.

Въпреки тежката реторика, дипломатите в  Съвета за сигурност на ООН казват, че Русия  всъщност остава отворена, например, за разглеждане на въпроса  за увеличаване на мироопазващия контингент в Южен Судан, пише Колъм Линч на страниците на Foreign Policy.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *