От ДКЕВР: Няма основания за повишаване на цената на тока

stalbДимитър Димитров и Илиян Илиев от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отказаха да отговорят на журналисти в Стара Загора ще има ли увеличение на цената на тока от новия регулаторен период. Според тях обаче инвестициите, направени в сектора, не дават основания за искане крадено от 30думи на подобно увеличение.
Димитров и Илиев твърдят, че цената на електроенергията не е инструмент за политическо влияние върху избирателите. Те посочиха, че предишното й намаляване е било резултат от доказано завишение на инвестициите от страна на ЕРП-та. Работната заплата е с много малък относителен дял в цената на електроенергията крадено от 30думи за разлика от административните разходи със свързани фирми.
Данните от направения пълен одит по лицензията на дружествата показват, че има драстични разлики между утвърдени и реално извършени разходи.
Димитров и Илиев не можаха да отговорят на въпрос на кореспондента на БНР в Стара Загора Венелина Попова дали с техния крадено от 30думи доклад по одита може да спечели дело в съда за това, че цената на електроенергията, която е плащала предишните пет години, е била завишена месечно средно с по 20 лева, както твърдят някои политици, но й  препоръчаха да опита. За разлика от енергийния сектор, във водния на този етап няма крадено от 30думи лостове за определяне загубите на дружествата, затова те отчитат по 50 и повече процента, а това всъщност е потребена вода в ромските махали и гета, където няма водомери.
БНР
защищено INVITEXT

Add Comment