Москва е обезпокоена от раздвижването на войските на НАТО

    Руското външно министерство изрази загриженост за безпрецедентното, според дипломати, увеличаване на активността на военните от НАТО до руската граница, на фона на ескалацията на конфликта в източната част на Украйна.

    Руското външно министерство изрази загриженост за безпрецедентното, според дипломати, увеличаване на активността на военните от НАТО до руската граница,  на фона на ескалацията на конфликта в източната част на Украйна.Руското външно министерство изрази загриженост за безпрецедентното, според дипломати, увеличаване на активността на военните от НАТО до руската граница,  на фона на ескалацията на конфликта в източната част на Украйна.

    Министърът на отбраната Сергей Шойгу призова своя колега от САЩ  Чък Хейгъл да “ смекчи реториката“ за  Украйна .

    Белият дом твърди, че американските войници са се появили в Източна Европа, за да може съюзниците им в   региона да се чувстват по-безопасно .

    Раздвижване  на войски

    Шойгу заяви, че телефоннят разговор с Хейгъл, е  проведен  в откровен тон и е продължил един час . Въпреки това, руският министър смята заявлението на ръководството на НАТО за необходимостта да се сдържа Русия „провокативно“.

    Сергей Шойгу е  уверил колегата си, че руските войски са се завърнали на  постоянните си позиции след военните учения близо до украинската граница .

    Той обаче не уточни дали е намален броя на  военните в региона. Предполага се, че в близост до украинската граница има  40 хиляди войници.

    Хейгъл предупреди, че колкото по-агресивно се държи Москва, толкова по-голям икономически и дипломатическия натиск  трябва да очаква.

    Той също така призова Кремъл да съдейства за освобождаването на 7 военни наблюдатели на ОССЕ , които проруски бойци са задържали в Славянск.

    Представителят на Русия в ОССЕ Андрей Келин заяви по-рано , че Москва  предприема стъпки , за да се освободят заложниците .

    Според властите в Киев сепаратистите в Славянск задържат насила 40 души, включително привърженици на единна Украйна, журналисти , наблюдатели и трима служители на СБУ.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *