Американските санкции подтикват Путин да реализира мечтата си за нова финансова система

Преди малко повече от една година , ръководителят на руската държавна енергетика Игор Сечин дебютира в Америка на срещата в Хюстън, Тексас, посветена на петрола,  пише Time.

Той отиваше на погребението на стария си  приятел Уго Чавес. “ Тъй като трябваше да пресече Западното полукълбо , Сечин , явно реши, че има смисъл да полюбезничи с някои американски инвеститори“ -иронизира журналистът Саймън Шустер.

По това време никой не би могъл да предвиди , че това ще бъде последното посещение в Америка на Сечин . В понеделник  САЩ публикуваха „черен списък“ , който включва седем руски официални лица . Без съмнение , най- влиятелната фигура в списъка със санкциите е Сечин, отбелязва авторът .

“ От гледна точка на бизнеса руските компании има къде да пренесат своите дейности. Има глобална икономика, в която Европа и Америка вече не са стопани“ – цитира  коментарите на Сечин за предишния кръг от санкции, Саймън Шустер.

“ Отчасти този отговор е откровено перчене “ – смята авторът. “ Но Сечин също така в нещо е прав.  Невъзможно е да се изолира най-големия в света публично търгуван производител на петрол от глобалната икономика, без да се причини неговия крах, и,  ако САЩ отказват да си имат работа със Сечин , много други веднага се наредиха на опашката“ – се казва в статията.

Путин и Сечин от години призоват за нов световен ред – или,  както те обикновено го наричат „многополюсен свят“.

Миналия месец  Москва вече   започна да прави опити да създаде своя собствена „национална платежна система“, казва Шустер. Също така , изглежда, Русия се отървава от американските сметки. Следващата стъпка в тази стратегия се очаква да бъде направена през май, когато Сечин ще оглави стоковата борса в Санкт Петербург.

„През следващите години тази борса, известна като SPIMEX, ще се опита да получи значителен дял от световната търговия с петрол и газ, а основната форма на разплащане ще бъде рублата“ – се казва в  статията.

Освен създаване на по-тесни връзки с Китай, Русия е подписала съюзи с други държави, които биха се радвали от сриването на американската хегемония. „Венецуела е  един от примерите“ – казва Шустер .

Всяка страна, която е подложена на санкциите на САЩ,  вероятно споделя мечтата на  Уго Чавес за „многополюсен свят“ , тъй като това предполага края на господството на Америка, което дава сила на икономическите и санкции .

„И колкото по- изолирана от Запада става в Русия, толкова по- отчаяно тя ще се опитва да въплъти тази мечта в реалност“ – заключава Шустер.

Източник : Time

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *