Русия забрани свободния интернет – блогърите стават строго контролирани медии

    Държавната Дума на Русия прие закон, който ограничава правата на популярните блогъри и задължава социални мрежи, търсачки и форуми шест месеца да пазят информацията, оставена от потребителите .

    Документът, разработен от група от депутати от всички фракции, влиза в така наречения антитерористичен пакет, въведени след  експлозиите във Волгоград в края на миналата година, пише Tsenzorr.NET,  цитирайки ИТАР – ТАСС .

    Този документ въвежда отделен правен регламент за блогъри – собственици на сайтове,  с посещаемост над 3000 потребители на ден .

    Със закона се създава регистър на блогърите, който ще се води  от Роскомнадзор.

    Авторите на блогове ще бъдат задължени да поставят своето име и инициали, както и е-мейл адрес . Когато е невъзможно да се идентифицира личността на блогъра, Роскомнадзор ще иска от хостинг доставчика да предостави съответните данни . Отговор ще трябва да се дава в рамките на три работни дни от получаването на известие. Непредоставянето на информация ще доведе до значителни глоби, достигащи до 300 000 рубли (11 900 лева).

    Авторите на популярните блогове също са длъжни да „проверяват достоверността на информацията, преди да я публикуват и да я отстраняват незабавно в случай на неодстоверност; да не допускат разпространението на информация за личния живот на гражданите ; да спазват забраните и ограниченията в рамките на законодателството относно изборите и референдумите“. Например,  да не правят агитация в навечерието на изборния ден.

    А “ злоупотребата с правото на разпространение на публична информация   заплашва блогърите с наказателна, административна или друга отговорност в съответствие със законодателството на Руската федерация „.

    В случай на окончателно решение и подписването му от Путин, законът ще влезе в сила на 1-ви август 2014 г.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *