Огромен движещ се град започва озеленяването на пустините

    1Първоначалната цел на този огромен автономен град,  движещ се на  16 крака, е  да премества  ракети на НАСА. Днес това огромно съоръжение –  пълноценен жив град „на борда“, се заема с по- мирни цели – озеленяване на пустини.

    Процесът на опустиняването набира скорост. Вина за това имат масовото обезлесяване и изменението на климата, поради което десетки хиляди декари  обработваема земя се превръщат в пустиня всяка година.

    Според експерти на ООН , този проблем скоро ще засегне повече от един милиард души по целия свят , тъй като с бедността отдавна се борят жителите на Северна Африка и други региони. A по -нататъшната загуба на земеделска земя ще бъде пагубна за тях.

    Озеленяване на пустините

    2

    Освен факта, че „градът на колела“ е оборудван с гъсенични крака, над  него има  огромни балони , които поглъщат воден кондензат.

    По време на първото влизане в „обекта“ машината  копае почвата, като използва за омекотяване водата от балоните, а след това  въвежда  семена , торове и вода за напояване.

    Предвижда се, че този огромен автономен оазис, сеещ   семена и първоначално създаден от двете  фирми Malka Architecture и Yachar Bouhaya Architecture  за Венецианското биенале ,  след това да  се научи да задържа пясък и прах от пустинята Сахара , без да   навлиза в самата пустиня, а да  се движи по нейните граници.

    Структурата работи чрез възобновяеми енергийни източници , а именно слънчеви кули за  електроцентрала, генератор, създаващ електричество в резултат на температурната разлика между деня и нощта в пустинята , както и вятърни турбини.

    На теория  машината е в състояние да произвежда енергия, която е достатъчна  за да поддържа живота в малък град на борда си: жилища, предприятия , училища , паркове, и, разбира се, земеделски земи , обезпечаващи хората с храна.

    Днес  учените работят за подобряване на проекта, за да работят по мароканската територия на пустинята Сахара.

    44

    One thought on “Огромен движещ се град започва озеленяването на пустините

    1. И след като отмине машината, какво се случва със посевите дали имат шанс без поливка

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *