Economist: нещо с демокрацията не е наред

Демокрацията е най-успешната политическа идея на XX век , пише Economist в голямо есе . Но сега изглежда, че тя е в беда .

Това твърдение се илюстрира с диаграма. Тя показва какво се случва с активността на избирателите по време на парламентарните избори в пет европейски страни, включително и Русия , Европейския съюз и Съединените щати ( президентските избори). Тенденцията е  достатъчно тъжна: процентът на гласуващите граждани пада в Европа,  бавно намалява в Америка и се държи доста странно в Русия.
Economist_democratic disillusion

Хората не вярват на своите правителства, констатира  списанието, и все по- цинично се отнасят към политиката. Това не би било нищо, ако те искаха от правителството нещо малко, но в резултат силната зависимост на гражданите от правителствата се образува токсична смес с презрение на първите по отношение на последните.

Като бонус – диаграма само за Русия: кое е по-важно – демокрация или силна икономика ?

Economist_democracy vs economy

3 thoughts on “Economist: нещо с демокрацията не е наред

  1. Да възстановят капитализма биха поискали партийната върхушка от соц страните, да възстановят феодализма биха поискали плутократите от капиталистическите държави.

  2. Ако нещо ( демокрацията ) не върви добре в някоя държава , това означава , че лоши хора ( мафиоти ) са се докопали до властта

  3. „Мръсната малка тайна на демокрацията е това, че да имаш право на глас не значи да имаш право на избор.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *