Откриха Светия Граал в испанския град Леон (видео)

9graal_9Испански  историци съобщиха, че  в базиликата на град Леон са намерили Светия Граал – легендарната чаша , от която , според преданията  Исус е пил по време на Тайната вечеря,  и в която е събрана кръвта му след разпятието.

Според историците Маргарита Торес (Margarita Torres) и Хосе Ортега Дел Рио (Josе Ortega del Rio), фрагменти от реликвата те намерили  след три години  търсене вътре в средновековна чаша за причастие, съхранявана в базиликата на Св. Исидор в Леон (Кастилия – Леон) .

Торес и Рио първоначално изследвали мюсюлмански реликви в тази базилика , но според The Irish Times, решили  да сменят темата на научните изследвания , когато намерили в архивите два египетски ръкописа, споменаващи Светия граал.

Въз основа на тези документи , историците  възстановили  приблизителния път на Светия Граал в първото хилядолетие от Христа. Според тях тази чаша  дълго време е съхранявана  в една от християнските общности в Палестина , мюсюлманите я взели в Египет , където през 1054 г. в Кайро халифът Фатими я изпратил като подарък на Иберийския полуостров – на емира на Дения, който преди това помагал на Египет с храна по време на суша. След Реконкистата чашата се оказала в Леон, и била  инкрустирана в съд за причастие, като  станала известна като  купата на Ураки – кралица на Кастилия , която  живяла през XII век. Последния  половин век била изложена в местния музей .

Както отбелязват Торес и Риос, въглеродният анализ показва, че чашата в действителност е създадена  между 200 г. преди Христа и 100 г. след Христа, като  признават,  че  фактът, дали чашата се е докосвала до устните на Исус, сега е невъзможно да се установи.

Според BBC News в  последно време в света повече от 200 пъти са обявявани такива “ открития “ на Светия Граал. Като истински Свети Граал Ватикана признава купата,  съхранявана  в катедралата на Валенсия. Според легендата, който пие от Светия Граал получава  прощение векове или вечен живот.

M?s v?deos en Antena3

One thought on “Откриха Светия Граал в испанския град Леон (видео)

  1. Откъде им дойде наум, че чашата е била златна?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *