Хербалайф е разследвана по подозрение, че е пирамида

Федералната комисия по търговията (FTC) на САЩ започна разследване на дейността на компанията за директни продажби Herbalife, която произвежда хранителни добавки и хранителни заместители за отслабване,  във връзка с обвинения в създаване на финансова пирамида , пише The Wall Street Journal .

В компанията са потвърдили получаването на искането от страна на Федералната търговска комисия. Акциите на Herbalife след новината за началото на разследването в сряда паднаха с 7,4% , а по време на сесията и до 17%.

В Herbalife твърдят, че напълно спазват всички закони и подзаконови актове, и приветстват разследването, защото  виждат шанс да изчистят името си .

Според информационни материали на сайта на FTC , един от признаците на финансовата пирамида е това, че продажбите за  дистрибуторите, които продават стоки или услуги в по-голяма степен се разпространяват към други дистрибутори,  отколкото за  широката общественост. По този начин, потенциалната пирамидата печели повече не от „чисти“ продажби, а от привличане на нови кадри.

Управителят на инвестиционния фонд Pershing Square Capital Management Уилям Екман ( активи под управление – 12 милиарда щатски долара), през декември 2012 г. нарече Herbalife „Най-ефективна в историята пирамида“.   Неговата компания е заложила $ 1 милиард на падане на цените на акциите Herbalife .

В края на декември 2013 Herbalife е имала 3,7 милиона дистрибутори по цял ??свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *