САЩ имат оръжие срещу Путин – енергия

    Вярно ли е, че  САЩ имат малко реални възможности да заставят Владимир Путин да напусне Украйна? – пита The Wall Street Journal .

    Какво ще кажете за това бизнес изявление от Вашингтон : „Ние сме радостни да обявим, че Съединените щати  ускоряват плановете си за износ на природен газ и скоро ще преразгледат своята фактическа забрана за износа на петрол.  Новите петролни и газови доставки в Америка са толкова обилни, че ние се стремим да се превърнем в основен доставчик на световните пазари. И първите клиенти, които ние възнамеряваме да обслужим,  са  нашите приятели в Европа“ .

    „Както отново ни напомниха събитията от тази седмица, това са същите приятели, които сега са заложници на енергийните доставки от Русия “ – пише авторът Джон Бъси.

    Западът заплашва Русия с икономически санкции , ако не изтегли войските си от Украйна. Но каква твърдост може да прояви Европа, ако Русия заплаши да прекрати доставките?

    Всъщност, за да изгради значителна инфраструктура и да доставя големи пратки до Европа с  американско гориво, на САЩ ще им трябва известно време. Но само обещанието да се увеличи натискът върху квазимонопола на Путин, може да го застави да се държи по-добре с клиентите си. Може би това няма да го застави да напусне Крим . Но това ще даде на Европа повече лостове за да настоява на своето.

    „В края на краищата , бизнесът си е бизнес.  Дори и в Русия“ – заключава авторът .

    Източник : The Wall Street Journal

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *