В Япония усилено се подготвят за евентуално мощно земетресение в разлома Нанкай

    Японското Министерство  на отбраната е разработило подробен план за противодействие на мощно земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер в разлома Нанкай, което се очаква според местните сеизмолози, в следващите две или три десетилетия.

    Основните спасителните работи, според този план, ще бъдат извършвани от националните сили за самоотбрана, чиято реакция след удара на стихията трябва да бъде незабавна. Япония планира  незабавно да мобилизира в зоната с най-голямо поражение от вълните  цунами, които ще бъдат предизвикани от земетресението, 65 бойни кораба, 300 самолета и най-малко 110 хиляди войници от отбранителните сили на страната.

    Ключово в  плана е евакуирането на колкото се може най-много хора от крайбрежната зона в продължение на 20 минути след първия трус. Според експерти това ще намали наполовина броя на потенциалните жертви на бедствието.

    Въпреки всички възможни предпазни мерки и интензивно обучение , прогнозираните жертви в резултат на това ужасно земетресение ще са около 320 хиляди души.

    Още 340 хиляди жители на крайбрежните зони в Япония ще бъдат в ситуация на максимален риск, и също ще бъдат спасявани от  правителството. В резултат на това бедствие ще бъдат унищожени около 2,4 милиона къщи, а  финансовите загуби се оценяват на около 2 трилиона долара.

    Но въпреки тези мрачни прогнози, японските власти се опитват да максимизират нивото на подготвеност за този удар на съдбата – непрекъснато да се правят учения, както за населението, така и за спасителните служби и силите за отбрана, като се отработват всички възможни негативни сценарии – по-специално възможни инциденти в атомни електроцентрали в този регион.

    А през февруари на тази година се планира да се проведат съвместни учения с армията на САЩ, в които трябва да вземат участие конвертоплани.

    Според историята на наблюденията,  трусове с магнитуд над  8  в района на 900- километровия разлом Нанкай, разположен в източната част на Тихия океан покрай главния японски остров Хонсю, се случват на всеки 100-150 години, а последният е бил през 1946 година.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *