Установена е взаимовръзката между рекордно студеното време в САЩ и топлата зима в Европа и Русия

    klimatЕстествените климатични изменения – така наречените вълни на Росби са причината за това,  рекордните  студове в Северна Америка да са придружени от необичайно топлата зима в Централна Европа и в европейската част на Русия, заяви на пресконференция в Женева , говорителят на Световната метеорологична организация ( СМО ), Клер Нюлис.

    „Това, което виждаме е част от естествените климатични колебания. Вълните на Росби са една от причините, че когато в Съединените щати е  изключително студено,  в Европа може да бъде по-топло от обичайното“ – цитира метеоролога ИТАР-ТАСС.

    Става дума за планетарни нискочестотни вълни, които са един от факторите за възникването на струйните течения – силни височинни ветрове, които духат от запад на изток .

    „Това не винаги е така, защото времето зависи от позицията на струйните течение“ – обясни Нюлис, отговаряйки на въпроси на репортери.

    „Подобно нещо се наблюдаваше и през 2010 г., когато в  големи части от северното полукълбо бяха отбелязани много ниски температури през зимата . Не винаги студът в САЩ автоматично води до горещина в Русия, но сега това е точно така“ – добави тя .

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *