Създателите на филма „Матрицата“ отиват на съд за плагиатство

    Matrix SimulationЖителят на Хаваите, драматургът Томас Aлтахус е  подал съдебен иск срещу създателите на кинотрилогията „Матрицата“, като ги обвинява в плагиатство, съобщава Associated Press. Според него той е открил във филма  166 заемки от сценарий, който той  написал през 1992 г., наречен „Безсмъртните“.

    Драматургът иска от Уорнър Брос, продуцента на филма Джоуел Силвър, сценаристи и режисьори $ 300 милиона.

    Според Алтхаус през 1993 г. той е поканен от представители на Уорнър Брос да работят заедно, но в крайна сметка нищо не се получава. Именно по време на тази среща той  показал своя сценарий. Адвокатите на Уорнър Брос твърдят, че на Алтхаус никога не е предлагана работа.

    Алтхаус обяснява, че   не е съобщил за плагиатството толкова дълго време, защото претърпял нервен срив, в резултат на което докторите му забранили да гледа екшъни. „Матрицата“  той гледал чак през  2013 г. и веднага разпознал сценария си, а след това решил да се обърне  към съда.

    Първият филм от трилогията “ Матрицата“ излиза през  1999 г.  След него през 2003 г.  излизат „Матрицата: Презареждане“ и „Матрицата: Революции“. Трилогията събира  в кината над 1.5 милиарда щатски долара.

    Сега искът  се отнася само за последните два филма (давността за авторското право за първият филм вече е изтекла ) .

    Съдебното заседание е насрочено за 17 юни, 2014 г.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *