Фотосинтезата се оказва процес с квантова природа

    Изследователите са открили още едно доказателство , че процесът на фотосинтеза от гледна точка на физиката  не може да се обясни само с помощта на нейните класически закони. Освен това  учените са открили доказателства за квантовата природа на това явление.

    Специалните вибрационни движения на хромофорите, т.е. „светлинните антени“,  помагат в  преноса на енергия в така наречените макромолекули във фотосинтезиращия комплекс.
    Оказало се, че физичните свойства на някакви вибрации не могат да бъдат определени с помощта на класическите закони на науката, и нещо повече, прилагането на принципите на квантовата физика в този случай повишава ефективността на предаването на енергия, казва Александра Олая – Кастро от University College London .

    Авторите решили да определят какви процеси влияят на преноса на енергия в хромофорите, с помощта на специален математически модел, който описва поведението на тези молекули. Променяйки  параметрите на модела и физическите процеси , които управляват свойствата на хромофорите, учените са се опитали да разберат дали участват в тяхната работа само „класическите“ закони на науката, или в нея се „намесва“ и самата квантова механика.

    Получените резултати в работата на модела се оказали много близки до експерименталните данни в тези случаи, ако някоя част от хромофорите се намира в състояние, което не може да се опише с помощта на класическата физика .

    Този факт, както смятат учените, говори за квантовата природа на фотосинтезата. Експертите предлагат да се продължи с проследяването на тези вибрации, което може да потвърди  наличието на специален „квантов двигател“ в листата на растенията.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *