The Huffington Post разобличи агента Сноудън

    В интервю за The Huffington Post бившият агент на ЦРУ Джейсън Матюс, автор на шпионския роман „Red Sparrow“ с досада  отбелязва, че разобличителят на американското разузнаване Едуард  Сноудън съзнателно или несъзнателно е станал агент на Кремъл. Ако той искаше да разкаже на обществеността нещо за програмите за наблюдение, той трябваше  да се обърне към  Върховния съд на САЩ или към американските журналисти , вместо да лети за Пекин и Москва. По този начин той нанесе големи щети на страната си, казва Матюс.

    В скорошно интервю Сноудън казва, че неговата мисия е изпълнена. В експертните среди смятат, че големият победител в цялата тази история е Русия. И въпреки твърденията на Сноудън, че не е предавал на  Кремъл никакви тайни, Джейсън Матюс се съмнява. Той е уверен , че руските служби за сигурност са разпитали беглеца и са източили цялата информация от лаптопа му – със или без негово знание. „Няма как да не са направили това“ – казва бившият агент на ЦРУ.

    Matthews също така отбелязва, че случаят с Едуард Сноудън – е само началото на нова Студена война между Русия и Запада , както и част от „активно мероприятие“ срещу САЩ от страна на Кремъл. Той припомня, че подобни събития е имало и в съветската епоха и са били в рамките на държавната пропаганда , която включва манипулирането на общественото мнение и дискредитиране на опоненти чрез смесване на истина и неистина . А  „целева аудитория“ на тези събития в тази ситуация – това са Азия и Европа, казва той.

    Matthews припомня предпазливите и балансирани изявление на Путин , че разузнавателните агенции на Руската федерация не са се опитвали  да се научат от Сноудън подробности за американското разузнаване, както и  че беглецът може да остане в Русия , ако той спре да „наврежда на американските партньори“.

    В същото време  Алексей Пушков казваше, че Русия защитава хора, преследвани по политически причини. Междувременно, продължава Matthews, първият открит  дебат по въпроса за убежището на Сноудън, се  проведе на форума на страните износителки на петрол в Москва. Тогава Der Spiegel публикува информация за това, че САЩ са провеждали електронно разузнаване по отношение на Европа. Вестник The Guardian пък споделя откровенията на  Сноудън за това как Америка е следила  Япония и Корея, което съвпадна с редовната конференция по сигурността в Азия, където имаше представители на Държавния департамент на САЩ.

    „Солидните извънредни новини  зад кулисите наблюдаваше силната и „обективна“ Москва, като  изразяваше съчувствие на шокираната Европа“ – казва Джейсън Матюс.

    Експертът добавя, че „руснаците“ от самото начало са били наясно какви ще бъдат последиците за Вашингтон от шпионския скандал: като се започне с призивите на  американските граждани да се реформира АНС, и се свърши с разрива на отношенията със съюзниците . Подобно развитие, според Matthews, за руските власти е изключително изгодно.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *