Франция отказа да заеме на Италия „Мона Лиза“

    mona-lizaФранция отказа да заеме картината на Леонардо да Винчи „Мона Лиза“ на Италия. Това съобщава  италианското издание La Stampa. Заместник-министър на културата на Франция Vincent Berger , е написал писмо в отговор на ръководителя на Националния комитет за подкрепа на историческото и културното наследство на Италия Силвано Винчети,  че предаването на картината за временно ползване  е невъзможно, тъй като това е свързано с „редица технически трудности“.

    Бергер също така казва, че картината на да  Винчи „е неразривно свързана с образа и международната репутация на Лувъра , който всяка година привлича повече от осем милиона посетители от цял ??свят“.  Според заместник- министъра, посетителите най- известния френски музей никога няма да приемат  липсата на „Мона Лиза“.

    Професор Силвано Винчети, заедно с други италиански историци на изкуството, миналата година помоли ръководството на Лувъра и френското министерство на културата да им заемат картината на да Винчи за да бъде изложена във Флоренция в продължение на един месец. Италианците искаха през  декември , 2013 г., да направят  изложба с картината в родината и , защото  този месец се навършваха 100 години след последното показване на „Мона Лиза“ във Флоренция. Инициативната група начело с Vincheti успя да събере 150 000 подписа в подкрепа на предложението.

    Последната изложба на „Мона Лиза“ е била във Флоренция през 1913 година.

    Това се случва, след като картината е била конфискувана от  открадналия я от Лувъра през 1911 г.  италианец  Винченцо Перуджа.

    Перуджа, който счита, че шедьовърът трябва да се съхранява там, където  е бил създаден, се опитва да продаде картината на флорентинската галерия Уфици. При опита си да я продаде обаче,  той е арестуван, а  картината –  конфискувана. Преди връщането на „Мона Лиза“ обратно във Франция, италианските власти я излагат за един месец във Флоренция.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *