Екскметът на Ню Йорк – М. Блумбърг, е вложил в града от собствения си джоб $ 650 милиона

    BloombergВ полунощ  Майкъл Блумбърг се превръща от кмет на Ню Йорк в обикновен милиардера и бивш служител, отстъпвайки поста си на  демократа Бил де Бласио. Журналистите,  обобщаващи 12-годишната работа на  Bloomberg като кмет, са изчислили – за всички тези години, той е инвестирал в града стотици милиони долари от собствения си джоб.

    Bloomberg обича тропически риби, така че след избирането му в кабинета на кмета се появяват два гигантски аквариума. Кметът също обича да похапва, затова всичките му сътрудници получават  ежедневна лека закуска (кафе, гевреци , кисело мляко) и скромен обяд (салата от риба тон , сандвичи, плодове). Bloomberg обича да пътува без притеснения, и когато сътрудниците му пътуват по работа с него, това е с частния му самолет.

    Анализът, извършен от The New York Times показва, че за  12 години Bloomberg е похарчил най-малко 650 милиона долара за различни бонуси, политически кампании, благотворителност и социални проекти, да не говорим за разходите за транспорт и пътувания, свързани с работата му.

    Както напомня изданието,  Bloomberg се отказва от заплатата си в размер на 2,70 милиона щатски долара, на която има право като кмет, и от  2001 г. за работата си получава по един долар на година.

    Бившият обществен защитник Марк Грин нарича Блумбърг „модерният Медичи“, пише вестникът , като припомня неговите  дарения за проекти в областта на изкуството , медицината, културата и социалния живот. Щедростта на кмета вбесява  опонентите му и спестява парите на неговите избиратели . Bloomberg ерата е един вид експеримент, но тя прилича на интересен и завладяващ роман, понякога провокативен, понякога тревожен, но е малко вероятно да се повтори, пише вестникът .

    Финансовата  мощ на Блумбърг го прави най-силният  кмет на модерен New York от 1800 г. насам, коментира аргументите на  The New York Times Крис Макникъл, историк и автор на изследвания за дейността на кметовете. Според него, Bloomberg до голяма степен е свободен от изискванията на спонсори, групи по интереси или политически партии, които биха могли да ограничат неговата власт.

    Становищата на обикновените нюйоркчани са разделени . През август, около 30 % от анкетираните казват, че богатството на Блумбърг го прави добър кмет, докато 27% казват точно обратното, а 35% не вярват, че личното богатство на кмета е повлияло на неговата работа.

    Самият Bloomberg , както е известно, мрази обсъждането на неговото богатство. И този път  неговите представители отказаха да коментират изчисленията на журналистите.

    Бизнесменът и милиардер Майкъл Блумбърг оглавява Ню Йорк преди 12 години, когато още се разчистват развалините на Световния търговски център,  след атентатите от 11 септември , туристите са се страхували да ходят в града, а хората са се страхували да останат в него, припомня The New York Times. В речта си по време на скромна церемония по встъпване в длъжност,  Bloomberg обеща да възстанови и съживи  Ню Йорк, като го превърне в „столица на свободния свят“.

    Напускайки поста си на 31-ви декември, 2013 г., той може да каже, че това обещание е до голяма степен изпълнено. Тази година по  улиците  на града е имало 54 милиона туристи – повече от всякога. Нивото на престъпността е намаляло, транспортната система работи ефективно , околната среда е станала по-чиста и де Бласио наследява  бюджетен излишък от 2, 5 миларда долара.

    Въпреки това кметските избори през ноември показаха, че възможностите и успехите са неравномерно разпределени, се казва в публикацията. В Ню Йорк има повече бездомни, за много хора заплатите са твърде ниски, а  наемите са твърде високи. За една от най -големите грешки на  Bloomberg се счита,  строгата му политика срещу афро-американските и латино общности, както и разширяването на полицейските правомощия.

    Заслужава да се отбележи, че  Майкъл Блумбърг е  кмет на Ню Йорк три последователни мандата. Де Бласи, кандидатът на Демократическата , спечели убедителна победа на кметските избори в Ню Йорк на 5 ноември, превръщайки се в първия демократ като кмет на голям американски метрополис от 1993 г. насам. Церемонията по встъпването в длъжност ще се проведе на 1 януари 2014 г.

    Както свои приоритети де Бласио определя намаляване на социалното неравенство, подобряване на качеството на училищното образование и достъпни жилища. Той се радва на силна подкрепа сред афро-американците и латиноамериканците. Не на последно място това е така, защото той е женен за тъмнокожата поетеса Shirleyn McCray.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *