Учен: Делфините се дрогират колективно

    delfiniРибите от семейство   Blowfish (вид издуващи се риби) се оказва, че са наркотици за делфините. Този  извод е на зоолога  и продуцент на научно кино Роб Пайл, който сега снима филм  за Би Би Си за тези животни, пише  The Sunday Times.

    Според Пайл, с помощта на дистанционно управляема камера екипът му е  успял да заснеме как младите делфините дъвчат някакъв вид  риба. При това животните разполагали  само с една риба за всички, така че я  дъвчели подред, предавайки си я един на друг.

    „Създава се впечатлението, че тези младежи  експериментират с нещо опияняващо“ –  отбелязва Пайл. Зоологът казва, че след като дъвчели рибата, делфините изпадали в състояние на транс. Той добавя също, че в случая рибата се ползвала много внимателно – обикновено делфините разкъсват плячката си на части.

    Известно е, че много видове от семейство Blowfish са отровни. Отровата им се намира в кожата и някои вътрешни органи. Най-известната от този вид отрова е тетродотоксин . Рибите, които съдържат тази отрова, се използва за  японското ястие фугу.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *