Обама не допусна ГЛОНАСС в САЩ

     Американският президент Барак Обама подписа закон, според който разполагането в тази страна на  станции за корекция на сигнала на руската навигационна сателитна система ГЛОНАСС става почти невъзможно , пише New York Times

    За да бъдат разположени  в САЩ руските станции,  те не “ трябва да бъдат използвани за разузнавателни дейности срещу Съединените щати“ , „да не повишават ефективността на руските оръжия“ и  “ да не се конкурират с американската система GPS на  търговския пазар“.

    Всички тези условия са почти неосъществими, което дава основание на представители на Републиканската партия, чиято е  инициативата за новия закон да кажат, че те са постигали това , разполагането на  GLONASS да е „почти невъзможно“.

    По-рано Държавния департамент на САЩ се съгласи да бъдат разположени станциите, но през ноември последва  отрицателна реакция на американските военни и разузнавателните агенции  срещу такова решение.

    Тогава вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин публично поръча до 31 януари  да му се даде точна информация за GPS измервателните станции на територията на Русия , техните собственици и фирмите, които ги обслужват. На територията на Русия има 19 станции на GPS .

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *