Учени създадоха светещи прасета (видео)

    В навечерието на   Коледа група от учени в Китай показаха създадени от тях десет прасенца , които светят в зелено. В своята работа учените са използвали технология, разработена в университета  Mаноа на Хаваите .

    Група учени от Южно-китайския Аграрен университет са постигнали този необичаен ефект при въвеждането в  свинските ембриони на флуоресцентен протеин, изолиран от ДНК на медузи.  Именно чрез тези манипулации са се появили светещите в зелено прасета.

    Същата техника е използвана за създаване на първите в света зайци , които светят в тъмното,  по-рано тази година в Турция. Турските учени в момента работят усилено, за да  създадат светещи овце.

    Целта на изследванията е да се намери ефикасен и евтин начин за добавяне на необходимите гени в човешкото тяло . Предполага се, че с въвеждането на специфични гени може да се излекуват много генетични заболявания .

    Д-р Стефан Mоисуади , биолог в Университета Mаноа  казва, че от този метод може да се възползват хора, които страдат от рядко заболяване, което се отразява на кръвосъсирването – хемофилия.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *