Строго пазена тайна: Супербактерия убива в Сърбия

    bakteryaВ Сърбия са отбелязани смъртни случаи в резултат на устойчива на дори и на най-силните антибиотици бактерия.

    За да са нещата още по-лоши, според световни експерти, страната е определена като разсадник на тези изключително опасни бактерии, отбелязва „Блиц“.

    Става дума за нов ген сред бактериите, който се предава само в болници, а  болните обикновено умират от пневмония и инфекции на пикочните пътища.

    – В нашата страна през  2011-та и  2012 -та година  осем пациенти са идентифицирани със супербактерията, но това не истинската ситуация с разпространението на  NDM – 1, а само върхът на айсберга. Пациентите са били лекувани във Военномедицинска академия и в частна болница – твърди за “ Блиц “ д-р Бранко Йовчич, доцент във факултета по биология и научен сътрудник в  Института по молекулярна генетика и генно инженерство в Университета на Белград.

    Учените обаче предупреждават, че супербактерията  вече  е установена при пациенти във Великобритания, САЩ, Австралия , Канада и Холандия, а  всички тези пациенти са пътували до Сърбия или Индия за някаква операция.

    Институтът  по молекулярна генетика в сътрудничество с ВМА в продължение на три години следи NDM -1 в Сърбия.  Нито една от болниците в Сърбия вече не следи за появата на супербакетрията.

    Това е нов ген, наречен Ню Делхи метало – бета – лактамаза , или NDM – 1, който се намира в бактерии, резистентни   на почти всички съществуващи антибиотици.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *