Оланд предизвика дипломатически скандал

    Шега на френския президент Франсоа Оланд , в която той  саркаситично се изказва за ситуацията в Алжир , предизвика дипломатически скандал със северноафриканската държава,  пишат алжирските медии.

    Говорейки на 16 декември на годишнината на Съвета на представителите на еврейските институции във Франция, Оланд отбеляза, че френският министър на вътрешните работи Мануел Валс се е завърнал от пътуване до Алжир „цял и невредим“, и това вече е постижение .

    В Алжир счели, че такава шега изкривява възприятието на ситуацията със сигурността в Алжир и вреди на двустранните отношения. “ Такова чувство за хумор може да има обратен ефект,“ – заяви министърът на външните работи на Алжир Ramatan Lamamra , цитиран от алжирския вестник „Аl Khabar“.

    Той припомни, че министърът на вътрешните работи на Франция е бил в Алжир в правителствената делегация, водена от министър-председателя Жан -Марк Ейро“. Нито веднъж не забелязах, че той се страхува за своята безопасност или за безопасността на някой от делегацията ,“ – заяви алжирският министър.

    През 90-те години на миналия век  Алжир преживя кървав конфликт на властите и ислямистите, който продължи 10 години и доведе до смъртта, според различни оценки, на 100 до 200 хиляди души. Сред жертвите на конфликта са били и чужди граждани, живеещи в Алжир. Но   през последните години  ситуацията в страната се стабилизира. Ислямистките въоръжени групировки или се предадоха на властите за амнистия или бяха унищожени от армията.