Французи имплантираха първото в света напълно автономно сърце

    1387626197Първата в света операция за имплантиране на напълно автономно  изкуствено сърце,  успешно е проведена вчера във Франция. Тази информация е потвърдена от компанията „Qarmat“, която преди няколко години  е разработила това  уникално устройство под ръководството на известния сърдечен хирург Alain Carpentier, който също така е направил и първата операция.

    Новото  изкуствено сърце се различава от други подобни устройства, защото не се нуждае от външни корекции при промяна на  интензивността на натоварване на организма. При разработването на новия  модел   сърце,  са участвали експерти от авиационно- космическата група EADS, което е позволило да се създаде свръпрецизен механизъм.

    Според концепцията на устройството, новото сърцето функционира благдарение на датчици за налягане и височина , които се използват в самолетната индустрия. Индикаторите отчитат информацията за потока на кръвта, а устройството практически веднага реагира и намалява или увеличава притока на кръв.

    Разработването  на новото сърце е отнело 20  години. В момента стойността на операцията е около 80 хил. евро. Самото изкуствено сърце тежи около 900 грама.