В Уганда забраниха мини-полите

    В Уганда парламентът прие закон , забраняващ носенето на мини- поли. Той ще влезе в сила , ако  бъде подписан от президента , пише местният вестник Monitor.

    Забраняват се не само мини- полите, но също така и видео клипове и снимки на жени, които носят дрехата. В резултат на това от  телевизията в Уганда може да отпаднат западните музикални клипове и филми, а местните таблоиди ще са по-малко колоритни, отбелязва  BBC News.,

    Забраната на мини -полите е част от проекта за борба с порнографията. За порнография се признават всички видеоклипове, изображения, литературни произведения , изложби, където се показани или описани голи бедра, седалище или гърди. За порнография също така могат да бъдат класифицирани  движения, реч , сценични изяви и видео клипове , ако участниците се държат „неприлично“ или предизвикателно .

    Инициатор на законопроекта е министърът на етиката на Уганда  Simon LOCODE . Той  в началото на 2013 г. заяви, че всички жени, които носят „нещо над коляното“ трябва да бъдат арестувани. Местните депутати също са изразили безпокойство относно спада в морала и масовото разпространение на порнографията.

    В Уганда  има доста строги закони, насочени, според властите , да защитават морала и добрите нрави. Така например хомосексуалните връзки в страната са престъпление , а  парламентаристи периодично настояват за тях да се въведе  смъртно наказание.