Путин получи рецепта за пожизнено президентство

    На руският президент Владимир Путин му бе предложено да национализира природните ресурси в страната и по този начин да си осигури почетно пожизнено президентство. Тази инициатива по време на голямата пресконференция на Владимир Путин днес, издигна  главният редактор на „Народное вече“ Maрия Соловенко.

    В отговор на въпрос  Путин заяви, че смята за неприемливо да се изменя Конституцията заради  промени във формирането на структурите на властта в страната. Той счита това за „неподходящо и опасно“ за руската държава. В същото време, според президента, природните ресурси на страната в съответствие с Конституцията, и  така принадлежат на народа.

    Президентът каза, че не смята за уместно да се „национализират и отнемат“ големи частни петролни и газови компании. Той подчерта, че задачата на властта е да ги накара да си плащат данъците в пълен размер, а след това да се използват тези средства  за да се „развива икономиката и социалната сфера“.

    Сегашната руската конституция забранява на един човек да е  президент повече от два последователни мандата, а общият брой на  мандатите законът не ограничава. Владимир Путин бе избран за президент на два пъти през 2000 и 2004 г., а през 2012 г. е избран за трети мандат, и в съответствие с Конституцията, той може да вземе участие в следващите избори през 2018 година.