Пушка за невидимост използва лъч с тъмнина, за да прави обектите невидими

    Изследователи от Националния университет на Сингапур са създали лъч с тъмнина, който може да прави  обектите невидими. Нещо повече – това устройство вече е сглобено и работи. Лъчът с тъмнина може да създаде триизмерен участък с невидимост – или „празна светлина капсула“, както я наричат  самите изследователи – която може да скрие макроскопични обекти.

    invisibility-cloak-darkness-beam-setup-640x352

    За създаването на  участък с невидимост,  разработчикът на лъча  Chao Wang и колегите му са използвали напълно нов подход,  коренно различен от доминиращите съвременни методи, основани на използването на метаматериали.

    Както се знае, когато нещо е на фокус , изглежда светло и има ясен контур с много ясни граници. Извън фокуса, средата на обекта е  светла, но границите стават размазани и неясни. Сингапурските изследователи са използвали техника за суперрезолюция и с помощта на система от лещи, са създали участък в пространството, в който интензивността на светлината е близка до нула – ако няма светлина –  в тази точка е невъзможно да се види нищо. Резултат: празна светлинна капсула за невидимост, или както я наричат ??учените – анти – резолюция.

    2

    Системата, която се използва за създаване на тези участъци с  анти- резолюция, е изненадващо проста и се състои само от лазер, специални лещи с диелектрични канали и проектиращ апарат. По време на изпитанията учените  успешно са скрили 40 – микрометров триизмерен обект (буквата N) от една определена дължина на вълната (630 нм – червен лазер). На  картинката  N  е скрита в средата на участъка, показана в кадъра D.
    3

    40 – микрометровият обект  и единичната честота сами по  себе си не са голямо постижение, но това е  първата в света демонстрация на нов метод за създаване на невидимост. Първите покрови,  базирани на метаматериали, огъващи  микровълни около обектите са били (и все още са ) много по -груби от  новия лъч с тъмнина. Лесно е да си представим бъдещето на системата – ако не друго, пушка за  невидимост – която позволява да се прицелите във всеки  произволен обект и да го направите невидим.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *