В Съединените щати сатанисти искат да издигнат статуя на дявола

    Активисти на самопровъзгласилия се Храм на Сатаната от Ню Йорк, поискаха да се  издигне статуя на сатаната на  територията на Капитолия в Оклахома Сити, където наскоро бе поставена стела с Десетте Божи заповеди, пише Polit,  позовавайки се на блога за религия на CNN .

    „Самите те казват, че искат да бъдат открити за различни паметници“ – казва активистът на Храма на сатаната Люсиен Грийвс. Според него сегашният прецедент е „голям шанс“ да се провери истинността на това твърдение.

    Сатанистите и наетите от тях правни експерти аргументират своето искане със спазване на Конституцията на САЩ:  правителството не може да дава предимства на нито една религия. Ако на Капитолия има паметник на християнството, то до него трябва да има  паметници и на други религии.

    Репортери отбелязват, че ако искането на сатанистите бъде изпълнено, Капитолия на Оклахома Сити може да бъде  първото място в света, където ще има официален паметник на сатана.

    По-рано Върховният съд на САЩ обяви, че ще разгледа въпроса за това дали властите на американските щати и градове имат правото да показват  текста на Десетте Божи заповеди в държавните институции.

    Американските съдилища сега разглеждат най-малко две дела, които засягат принципа на разделение на църквата от  държавата, провъзгласен от  Първата поправка на  Конституцията на САЩ.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *