Руски тактически ракети са разгърнати по границата на ЕС

    reaketiРусия е разположила оперативно- тактически ракетни комплекси „Искандер“*  на границата с Европейския съюз. Това пише германския вестник Bild , позовавайки се на източници от разузнавателните служби.

    Ракетите , според изданието, са били разположени в Калининградска област, както и по протежение на границата с Естония, Латвия и Литва през последните 12 месеца. На секретните сателитни снимки се виждат „двуцифрен брой“ тактически ракетни комплекси „Искандер“, които по класификацията на НАТО се наричат SS- 26. Източникът на снимките, както и датата на заснемане не бяха оповестени .

    Както предполага Bild, появата на тези ракети е руският отговор на разполагането на Европейската противоракетната отбрана. В същото време изданието отбелязва, че ракетите  покриват цялата територия на Полша и дори може да стигат до Берлин. От  Министерството на отбраната на Русия няма коментар на информацията.

    * 9М72 Искандер (название на НАТО SS-26 Stone) е руска квазибалистична ракета с малък обсег. Разработена е в конструкторското бюро Коломна. Основното  предназначение е унищожаването на вражески противовъздушни установки, ракети, артилерия и приземена летателна техника, както и нанасянето на щети по комуникационни възли, командни постове и инфраструктурни обекти от голяма значимост. Бойната глава може да бъде осколъчно-фугасна, касетъчна или противобункерна. Други възможни конфигурации включват мини, термобарична или ядрена бойна глава АА-60 с мощност до 10—50 кт.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *