Как се заблуждава човешкият мозък: Интернет е очарован от нова вълнуваща оптична илюзия

    В последните няколко дни  Интернет е превзет от ето тази илюзия:

    greysquares_illusion.jpg.crop_.original-original

    Нормално е като видите картинката да попитате в какво се състои тази илюзия? Ето в какво:  двата квадрата  са всъщност с един и същи цвят, колкото и да е трудно да се повярва. Различни са цветовете само в краищата на правоъгълниците. Центърът, където краищата се събират – това е, което създава илюзията. Ако го закриете става очевидно, че горният и долният фрагмент са идентични:

    greysquares_explained.jpg.crop_.original-original-1

    Този ефект е частен на т. нар. “ илюзия на Koрнсуит“, която от своя страна е свързана със случващото се в мозъка „странично потискане“.

    За да се разбере как работи това явление, трябва първо да се разберем как възприемаме визуалната информация.

    Рецепторите на ретината изпращат сигнали към някои части на мозъка . Мозъкът обработва информацията от множество различни клетки на окото, и от тези сигнали съставя един усреднен. Като резултат от милиони сигнали се съставя обща картина , която има определена яркост и цвят.

    Така мозъчните клетки си взаимодействат една с друга по специфичен начин. Странично потискане е  – един от тези способи:а по-активните мозъчни клетки намаляват чувствителността на съседните клетки.

    Така сигналът от една страна на границата между черното и бялото се усилва си блокира сигнала от другата страна. В резултат, контрастът изглежда за нас по- ярък , отколкото е в действителност. Този ефект ни позволява да възприемаме света по-ярък, но също така създава оптична илюзия , като тази.

    Ето още един пример :

    grey_square_optical_illusion

    Квадратите на A и B са всъщност са с един и същи цвят. Ето и анимация, която ще ви позволи да видите това:

    f

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *