В Аржентина полицията стачкува – народът граби

    Cordoba, Argentina

    Нови случаи на масови грабежи в магазини на фона на полицейски стачки е имало в няколко аржентински провинции, повече от 40 души бяха ранени,  съобщават  местните медии , позовавайки се на данни на медици.

    Преди седмица полицаите в  провинция Кордоба обявиха стачка, недоволни от заплатите и социалните придобивки.

    Използвайки липсата на патрули  десетки престъпници започнаха грабежи по супермаркети и малки магазини – били са разграбени над хиляда обекти. Загинали са най-малко двама души, около 60 бяха ранени, а общият размер на щетите превишава 50 млн. долара. Арестувани са около сто души.

    В събота и неделя бе съобщава, че в много провинции  аржентинските полицаи са последвали примера на колегите си от Кордоба и също са обявили протест.

    В град Конкордия (провинция Eнтре Риос) тази нощ са разграбени няколко супермаркети и малки магазини.

    Аржентинският вестник La Nacion съобщи, че в местните болници са постъпили 42  ранени, включително и с огнестрелни рани.

    Случаи на масови грабежи на магазини има и в известния морски курорт на Аржентина – град  Мар дел Плата, където полицията също стачкува. В града са затворени всички културни и развлекателни центрова, включително и градското казино.

    По-рано от провинция Санта Фе, където полицията също   стачкува, апелираха за помощ от федералния център, след което оттам са били насочени почти две хиляди членове на службите за сигурност .

    В същото време на централното правителство твърди, че сигурността на гражданите, както и социалното обезпечаване на полицията – е от изключителната компетентност на местните власти.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *