Квашневски : Тежките условия на ЕС и МВФ тласнаха Украйна към Русия

    kvashnevskiВъв връзка с масовите протести в  Украйна, посредникът на ЕС – бившият полски президент Александър Квашневски разкритикува политиката на Брюксел към тази страна,  обвинявайки го  в наивност. Още през лятото стана ясно, че  Русия ще торпилира съглашението  между Брюксел и Киев за асоцииране, заяви Квашневски в интервю за DerSpiegel.

    Според европейския медиатор, Западът е подценил  решимостта на руския президент Владимир Путин да предотврати подписването на настоящото споразумение, той  също така подценява и това, което се случва в момента в Киев. Сегашното украинско ръководство, начело с президента Виктор Янукович,  няма стратегия и се стреми само да оцелее през следващите месеци. То не е предвидили мащабите на недоволството на проевропейските украинци, вярвайки, че те не са спонтанни, а организирани от чужбина, каза Квашневски .

    Бившият полски президент разкритикува нежеланието на Запада да помогне на Украйна в борбата и с огромните финансови проблеми. Тежките условия, предявени на  Киев  от Международния валутен фонд ( МВФ), са тласнали  Украйна към Москва, каза той. „ЕС трябва да обмисли предоставянето на краткосрочна помощ на Украйна и да поиска от МВФ не толкова трудни решения , обаче, това се случва чак сега“ – заяви Александър Квашневски .

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *