Скандална статия за вредата oт ГМО царевица бе отстранена от редакцията на списание

    gmoРедакцията на научното списание Food and Chemical Toxicology премахна публикуваната в изданието през 2012 г. скандална статия,  доказваща вредата на генетично модифицираната царевица, се казва в изявление на сайта на издателя на списанието – компанията Elsevier .

    „Представените  (в статията ) резултати, въпреки че не са некоректни, са неубедителни, и не съответстват на нивото, необходимо за публикуване във  Food and Chemical Toxicology“, – се казва в изявлението.

    Автори на премахнатата статия са групата на  Жил – Ерик Сералини ( Gilles – Eric Seralini ) от Университет на Каен. Две години те провеждали експерименти с плъхове, хранени с генетично модифициран сорт царевица NK603, устойчив на хербицида Раундъп. Авторите на изследването твърдят, че у  плъховете 2.5-5.5 пъти по-често, отколкото у   контролната група, се срещат поражения на черния дроб , и 4 пъти повече – рак. Сензационните съобщения за предполагаеми доказани вреди от ГМО бяха широко тиражирани в световните медии .

    Много генетици се отнесоха критично към тези заключения, отбелязвайки методологични недостатъци – по-специално, малкият брой  опитни животни, липса на  връзка между смъртността и количеството генетично модифицирана царевица в храната.

    Френските учени определиха работата на Сералини научно несъстоятелна и  методически некоректна, а агенцията за санитарна безопасност Anses поиска да се направят  допълнителни проверки на резултатите.

    Редакцията на списанието  е получила много писма от учени с претенции към качеството на статията на Сералини, и провела свое собствено разследване, като поискала от авторите „сурови данни“, както и анализирала рецензиите на статията.

    „Главният редактор не откри доказателства за фалшифициране или умишлено неправилно тълкуване на данните“ – се казва в изявлението. Само че малкия брой експериментални животни, както и че линията на плъховете, които се използват в експеримента по-често страда от рак, не позволява да се считат за обосновани  заключенията, които е направил Сералини.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *