Ескалира напрежението в Тихоокеанския регион: Китай изпраща самолети в района на спорните острови

    Решението на Пекин да създаде близо до спорните острови Сенкаку „зона за противовъздушна отбрана и опознаване“ доведе до ескалация на напрежението в Тихоокеанския регион, пише Масимо Гаджи в статия, публикувана във вестник Corriere Della Sera.

    „В Далечния изток се отбелязва ескалация на напрежението,  след като Китай едностранно въведе опознавателно- отбранителна зона, с площ от хиляда квадратни мили. Става дума за участък от океана, който се  намира под административния контрол на Япония и Южна Корея, за който претендира Пекин“ – пише вестникът .

    „Администрацията на Вашингтон  реши  открито да хвърли предизвикателство на този незаконен и много опасен акт и организирана полет над акваторията на два  бомбардировача В-52. Подобни действия предприеха  разузнавателни самолети на Япония и Корея. Китайците до вчера само наблюдаваха: не е имало опит за намеса или да се искат обяснения по радиото“ – пише авторът .

    „Но вчера  говорител на китайските ВВС обяви за  прехвърлянето в района на изтребители, разузнавателни самолети и радари, за активизация на задачите по  патрулирането „като защитни мерки в съответствие с международната практика“- отбелязва журналистът.

    “ По този начин бързото нарастване на напрежението крие  опасност от недоразумения и инциденти, като се започне с риск от  сблъсък на китайски и японски изтребители,  патрулиращи  в един и същ район. Всичко това се случва в навечерието на посещението в региона на американския вицепрезидент Джо Байдън, който ще посети Япония , Китай и Република Корея“ – се казва в статията .

    “ Това посещение може да улесни пренасянето на дипломатическото поле на този спор, който се плъзга към опасна конфронтация между въоръжените сили на втората и третата световни икономики“ – се казва в публикацията.

    Източник : Corriere Della Sera

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *