Учени от НАСА ще отглеждат на Луната босилек и цвекло

    lunaПрез 2015 г. американската космическа агенция НАСА възнамерява да отглежда на Луната босилек и фуражно цвекло, пише научно-популярното списание „Science 21“ .

    Според автора на материала  Кристофър МакКей,   целта на експеримента е да се разберете дали хората могат да работят в лунни условия. Не просто да остане там няколко дни, а да живеят в продължение на десетилетия. Изпращането на растенията е първата стъпка за дългосрочен престой.

    Растенията може  да са  чувствителни към лунната среда още повече от хората. Растителните семена ще се намират  в специални контейнери за защита от суровите климатични условия.

    В тях също така ще се инсталират камери, сензори и всевъзможни  устройства за измерване на различни параметри. Учените искат да отглеждат в контейнерите цвекло, босилек и редица други култури. След като апаратът кацне на Луната, автоматично ще се отвори резервоара за вода за да  започне процеса на покълване .

    Въздух  в контейнера ще има достатъчно за повече от пет дни.Да се подава въздух повече време не е планирано. В рамките на 5-10 дни  учените ще наблюдават процеса на покълване и ще го сравнява със състоянието на контролните проби на Земята.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *