Бъсеску обединява Румъния и Молдова

    Румънският президент Траян Бъсеску заяви по националната телевизия че той иска да обедини Румъния и Молдова. Според него, това ще бъде третата основната цел на външната политика на страната. „Искаме да направим една държава “ – каза Бъсеску по канала TVR – 1 .

    Първите две задачи той нарича членство в НАТО и присъединяването към Европейския съюз, които Румъния вече е постигнала.

    „Аз съм сигурен, че ако в Молдова задуха такъв вятър , Румъния винаги ще бъде готова“ , – цитира президента „Ведомости“. Въпреки това, много политици разкритикуваха предложението, но това не спира Бъсеску.

    „Аз дори не вземам предвид политиците, техните мнения и желания. Хората, които искат да са заедно, няма да се откажат . Всички мои действия, свързани с Молдова , са били свързани с идеята за евентуално сливане. Знам , че сега не му е времето. Но това ще се случи , защото човешката кръв – вода не става“.

    Така Бъсеску подчерта , че разбира неактуалността на този въпрос сега, но се надява, че сливането ще се случи скоро.

    Интересното е, че това  изявление на президента на Румъния е  преди срещата във Вилнюс, където  ще се разглежда  споразумението за асоцииране на  Молдова с ЕС и създаване на зона за свободна търговия. Това е първата стъпка в европейската интеграция на Молдова.

    Въпреки изявлението на президента  за сливането с Молдова,  проучване, проведено от румънската служба INSCOP Research, показва, че в това вярват около 25 на сто от румънците, а още 25% вярват , че страната ще се присъедини към ЕС.

    28% вярват , че в региона няма да има никакви геополитически промени. А 52 процента смятат, че основната пречка за обединението на двете страни е влиянието на Русия.

    Румънците , между другото, вече започнаха да събират подписи в подкрепа на преименуването на  страната в Дакия. Така в античността се е наричал географския район, в чиято територия са живели племената на даките,  сега се намира Румъния.

    Много румънци не искат да името на страната им да се  свързва с циганите  или римляните. Вече са подписали петицията 3,5 хиляди души. Въпреки това за да се разгледа  инициативата в парламента, трябва да се съберат 150 000 подписа .

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *