В ООН приеха резолюция срещу следенето на потребителите на интернет

    Комитетът на ООН по правата на човека одобри проект за резолюция  за защита на потребителите на Интернет от намеса в личния им живот , включително и на тайните служби, съобщава Associated Press.

    В съобщението се отбелязва , че членовете на комитета са  приели резолюцията с единодушие. Сега документът е изпратен за гласуване  в Общото събрание на ООН . Очаква се то да се проведе през декември тази година. Според агенцията, това, че комитетът демонстрира подкрепа за резолюцията означава, че тя може лесно да премине окончателното гласуване.

    Резолюция е призвана да се разпространи върху интернет потребителите за правото им на личен живот и лична кореспонденция, гарантирано на всички хора в рамките на Международния пакт за граждански и политически права от  1966 година. В текста авторите изразяват загриженост във връзка с действията на отделните държави и корпорации, които се опитват да получат чрез интернет достъп до личните данни на потребителите .

    Резолюцията осъжда подобни действия и отделно подчертава рисковете, свързани с масовото събиране на лични данни на потребителите. Според авторите на документа, това може да доведе до сериозни нарушения на основните права на човека .

    Документът е изготвен от Германия и Бразилия малко след появата в пресата на информация за наблюдението на потребителите на интернет от разузнаването на САЩ. Още в процес на обсъждане на резолюцията  своята подкрепа на нейни основните  разпоредби заявиха 55 държави.

    В същото време  документът срещна активна съпротива от страна на САЩ , Великобритания, Австралия , Нова Зеландия и Канада, които се опитаваха колкото е възможно повече да смекчат неговата формулировка. Въпреки това, както  отбелязва агенцията,  в резултат на това текстът на резолюцията е леко променен. При това резолюцията той не е задължителна и е чисто препоръчителна.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *