Нови доказателства може да променят датата на раждане на Буда

    budaСпоред преданията, кралица Мая Деви, майката на Буда,  го е родила в градината Лумбини, сега намираща се територията на Непал. „Информациите кога се е случило тoва, се различават, и датата на раждане на една от водещите световни религии остава под въпрос“ – пише The New York Times.

    Доскоро най-ранните доказателства, открити от археолозите, са датирани към  III век пр. Хр., когато император Ашока  започва да насърчава будизма в Южна Азия, изграждайки  параклиси на  „Просветения“. Белият  храм в Лумбини, на 20 мили от границата с Индия , привлича хиляди поклонници, отбелязва авторът Джон Уилфорд.

    Но при новите разкопки археолозите открили доказателства в  Лумбини –  дървен параклис с покриваща го тухлена структура. Всичко това е под защитеният от ЮНЕСКО храм, разположен на предполагаемото  родно място на Буда. Изчислявайки възрастта на фрагментите с въглен и пясък, изследователите заключили, че по-вътрешните структури са построени през VI век пр. Хр.

    Групата от археолози, ръководена от Robin Koningema от  University Durham в Англия съобщава за констатациите си в понеделник в статия, публикувана онлайн в декемврийския брой на Antiquity.  Според тях, това е „първoто археологическо  доказателства за датата на живота на Буда“.

    Източник : The New York Times

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *