Шесторката сключи историческо споразумение с Иран

    559bigИран подписа споразумение с „шесторката“ (Русия , САЩ , Китай, Франция, Великобритания и Германия) след много  часове преговори в Женева, като се съгласи да замрази ядрената си програма в замяна на финансова помощ и отмяна на санкциите. Американският президент Барак Обама обяви споразумението за „историческо „, а израелският премиер Нетаняху заяви, че това е победа за Иран, който заплашва региона.

    Според споразумението МААЕ ще разшири контрола над ядрената програма на Техеран, ще  спре строителството на ядрения реактор в Арак, а също така ще неутрализира през следващите шест месеца всички запаси от уран с 20% ниво на обогатяване, а  и в бъдеще няма да обогатява уран над 5 %. Освен това, както посочват във Вашингтон,  ислямската република ще се откаже от инсталирането на нови центрофуги за обогатяване на уран и ще спре производството на плутоний , който , подобно на урана, може да се използва за направата на атомна бомба .

    В замяна ще бъдат облекчени санкциите срещу Иран , по-специално тези, свързани с доставките на злато , нефтохимикали и автомобили. В същото време на Ислямската република за прилагане на споразумението ще се отпуснат 4.20 милиарда щатски долара .

    (Снимка АФП)

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *