Меркел възнамерява да говори с Путин за отношенията на ЕС с Източна Европа

    След решението на Украйна да замрази преговорите за асоцииране и зоната за свободна търговия с ЕС , федералният канцлер на Германия Ангела Меркел обяви намерението си „подробно да обсъди“ с Владимир Путин  темата за отношенията между Русия и Украйна и други съседни страни от Източна Европа .

    „Пред  очите ни  руската страна интерпретира членството на страните в „Източното партньорство“ и споразумението за асоцииране с ЕС  като  насочено срещу Русия – каза Меркел в седмичното си видео обръщение в  събота, 23 ноември.  Това не е вярно“.  И затова на  Берлин ще се наложи още веднъж да разговоря с Москва, за да може  ситуацията с ултиматума „или с нас или с тях“ вече да не се повтаря, обясни канцлерът .

    Според нея, Киев е отказал да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, мислейки как това ще се отрази на отношенията му с Москва. „Ето защо ЕС е принуден да обсъди интензивно тази тема с Русия “ , – каза ръководителят на германското правителство, като подчерта колко важна роля в този диалог играе Германия.

    Въпросът за Тимошенко принуди Меркел да погледне по друг начин към „Източно партньорство“.

    В резултат на отказа на  Украйна да продължи преговорите за подписване на споразумение за асоцииране с ЕС на срещата на върха на страните-участнички в „Източно партньорство “ във Вилнюс се получи нова ситуация. Нерешеният от Киев въпрос за освобождаването на Юлия Тимошенко, кара Меркел да се замисли за това какво е  бъдещето за “ Източно партньорство “ .

    „Основният проблем, който виждам в този момент аз – каза канцлерът – е как да се преговаря с Русия, така че добрите взаимоотношения на тези страни с Русия и добрите им  отношения с ЕС,  да не  представляват конфликт“.

    В четвъртък, 28 ноември, Меркел ще присъства на срещата на върха на страните-участнички в  “ Източно партньорство“ в столицата на Литва.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *