Все повече хора са на антидепресанти

    Все повече и повече хора от развитите страни са се обърнали към антидепресантите, пише германския Der Spiegel , позовавайки се на новия доклад Health at Glance 2013.

    Както се отбелязва в доклада, употребата на антидепресанти в много от развитите страни се е увеличила значително през последните десет години. Исландия, Австралия и Канада по тези показатели са на първите места.

    Една от причините е това, че лекарите без особена необходимост предписва успокоителни на хората с лека  депресия. Във връзка с това се разгоря дебат на какъв етап от  депресията трябва да се потърси помощта на хапчетата.

    По-специално , според някои експерти , антидепресантите, колкото и парадоксално да звучи, могат да увеличат риска от самоубийство. В случай на лека или умерена депресия като лечение предлагат психотерапия в комбинация с медикаменти.

    Предписването на хапчета при тежки форми на заболяването също така се поставя под съмнение.

    Не е за пренебрегване и това,  че жителите на много страни буквално всеки ден са на антидепресанти заради икономическата криза, се казва в доклада. Например , използването на антидепресанти в страните, които са засегнати от кризата в по-голяма степен, е  нараснало с 20 % през последните години.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *